Oplopende tekorten bij voedselbanken

Home  /  Nieuws  /  Oplopende tekorten bij voedselbanken

‘Oplopende tekorten bij voedselbanken’

Voedselbanken zijn genoodzaakt wachtlijsten in te voeren en de pakketten te verkleinen door de toenemende vraag en afname van de hoeveelheid aangeboden voedsel.

Foto:  ANP

Dat meldt de Volkskrant zaterdag.

Door de recessie zouden supermarkten en producenten minder overtollig voedsel hebben en zijn consumenten bovendien minder vrijgevig, aldus de krant.

Diverse voedselbanken hebben daarom de voedselpakketten kleiner gemaakt. In de regio’s Limburg-Zuid en Utrecht zijn er zelfs wachtlijsten ingevoerd.

Er zijn momenteel zo’n honderdvijftig voedselbanken in Nederland, die samen 70.000 mensen aan eten helpen. Met zesduizend vrijwilligers is het de grootste vrijwilligersorganisatie in het land.

Europa

De Nederlandse overheid maakt al jaren geen gebruik van het Europese voedselhulpprogramma voor armen, meldt de Volkskrantverder.

De Nederlandse regering is samen met Duitsland van mening dat armoedebeleid een nationale kwestie is. Ook zou het “zinloos geld rondpompen” zijn, omdat alle landen er geld aan bijdragen en er vervolgens weer zelf aanspraak op kunnen maken.

De EU had dit jaar 500 miljoen euro te verdelen aan voedselhulp. Negentien landen, waaronder België en Frankrijk, hebben daar beroep op gedaan.

Door: NU.nl